Niečo o joge...

Pred 4 rokmi sa podarilo jogínom dosiahnuť oslavu harmónie tela i ducha, keď bol prvý krát vyhlásený Medzinárodný deň jogy. Oslavuje sa na celom svete dňa 21. júna, u nás v deň letného slnovratu.

Jogíni sú tí, čo poznajú filozofiu jogy a jej pravidlá, dodržiavajú ich a celý svoj životný štýl si prispôsobili joge. Mali by takto žiť učitelia jogy, ktorá zďaleka nie je len cvičenie. Opäť, nestačí byť len vegetariánom alebo vegánom a komoliť výslovnosť  indických názvov ásán, teda cvikov-pozícií, oveľa dôležitejšie je správanie na základe „správnych hodnôt“. Niektorí učitelia jogy sa radi pasujú na guruov, teda na spirituálnych učiteľov – vodcov, ale ja som takého stretla, medzi mnohými, iba jedného a to v Indii a ten sa tak nenechal oslovovať. Zato tu v Bratislave som  natrafila na takých, čo nemajú ani štipky úcty voči svojim žiakom, správajú sa nadradene a nárokujú si vysoké honoráre. Jogové cviky sú totiž iba nástrojom k duchovnu – k lepšiemu ja. V Indii učiteľ jogy neberie peniaze, respektíve sa mu platí kto koľko dá. Podľa indickej filozofie, výnimočné danosti dostanú do vienka iba niektorí a oni majú morálnu povinnosť sa podeliť o to, čo majú naviac v porovnaní s inými. Jogíni by mali byť duchovní učitelia.  

 

Joga môže byť i životný štýl, ale v Európe je to často iba póza. Poznám dosť ľudí, ktorí sa na duchovno iba hrajú, cestujú do cudziny i do Indie kvôli spiritualite -duchovnu, ale to môžeme nájsť i v lese či v kostole alebo počas veľkého umeleckého zážitku.

S jogou ako s cvičením možno začať v každom veku. Sama som začala v 50tke a poznala som indickú starú dámu, ktorá začala cvičiť jogu s jogínom-lekárom krátko po operácií žlčníka, keď mala 74 rokov. Tiež som na vlastné oči pozorovala vývoj zlomeniny nohy mojej prvej učiteľky jogy v Indii. Týždeň po úraze prišla na hodinu so sádrou na celej nohe až po koleno. Iba nás inštruovala a naznačovala, čo a ako máme robiť. Druhý týždeň nám už ukazovala a tretí týždeň už s nami cvičila.

U nás sa joga propaguje ako cvičenie. Dá sa to ľahšie predať a stať sa učiteľom jogy nie je ťažké, hlavne ak ste napríklad športovec. Ale stať sa dobrým učiteľom jogy to chce už veľké úsilie, roky štúdia, pravidelného cvičenia a hlavne sebadisciplíny.Točí sa vám hlava? S jogou prejde. Máte nádchu, či chrípku? Dobrí jogíni premôžu rýchle aj tieto choroby. Joga nielen že využíva liečebné praktiky z ayurvedy a naturopatie, ale má aj svoje metódy. Mám priateľku, ktorá pomocou jogy a duchovných cvičení – skôr filozofických prednášok  a aplikovaním ich princípov sa vyliečila zo sklerózy multiplex. Indickí lekári tvrdia, že všetky takzvané civilizačné choroby sa dajú vyliečiť pomocou ayurvedy a jogy, ktoré sú navzájom previazané. Najnovšie existuje v Indii i špeciálne ministerstvo pre tieto dve duchovno-liečebné disciplíny. Viete aká je ich podstata? Liečiť sa musíte každý sám. Lekári či jogíni vám môžu iba radiť a viesť vás. Základom je, to, na čo už prišli i mnohí moderní lekári aj v Európe: pohyb a životospráva prispôsobená jednotlivcovi. Na to treba ale veľmi pevnú vôľu. No jesť lieky je oveľa pohodlnejšie, i keď nie vždy účinnejšie.

Lekári u nás všeobecne nemajú k joge dôveru. Asi preto, že nepoznajú jej základy, iba predvádzanie póz -„cirkusových čísiel“ ako ukážku. Pritom prvá kniha o joge, ktorá u nás vyšla po politických zmenách, boli vlastne cviky rehabilitačných sestier z piešťanských kúpeľov, obohatené o niektoré prvky jogy. Alebo opačne. Teda joga obsahuje veľa rehabilitačných cvikov na chrbticu, ale nielen na chrbticu a záleží najmä na učiteľovi, aké ásány  pre svojich žiakov vyberie.

Viaceré mestské štvrte Bratislavy sponzorujú lacné cvičenia jogy špeciálne pre seniorov. Môj učiteľ Juraj Gajdoš cvičí jogu vyslovene rehabilitačnú. Na indickej ambasáde je mladá ale veľmi dobre vyškolená cvičiteľka jogy Jaiwanti, ktorá prispôsobuje skladbu hodiny jogy podľa zloženia skupiny. Hlavne však treba povedať, že žiaľ, väčšina učiteľov jogy u nás neučí zásady správneho cvičenia ako napríklad, že cvičíme iba toľko, koľko naše telo dovolí. Nesúťažíme a neporovnávame sa. Nejdeme cez bolesť. Ďalej, veľmi dôležitými súčasťami jogy, ktoré ale u nás učí iba málo učiteľov, sú dychové cvičenia, meditácia a relaxácia, ale i spievanie mantier teda popevkov, ktoré majú spirituálny náboj, ale  aj liečivý účinok napríklad na nosné dutiny, či migrénu.

Aby sme však pomocou jogy dosiahli skutočné výsledky, ozdravenie tela i duše, treba byť vytrvalý a húževnatý. Cvičiť by sme mali každý deň, hneď ráno po vyprázdnení a po očiste-kúpeli. Najlepšie na svitaní. Tak to robia jogíni. Vynechanie jedného dňa nás vraj vráti i o 14 dní dozadu v našom pokroku. Joga je teda ťažká regula, ale my, pohodlní Európania, sme si vybrali len cvičenie...

Ale i pár minút denne sami a aspoň 2x týždenne s dobrým učiteľom pomáha. Vidím to na sebe.

Ako a kedy s jogou začať? Hocikedy keď sa tak rozhodnete alebo získate nejaký impulz, napríklad natrafíte na dobrého učiteľa. Takým impulzom môže ale  byť i nastávajúci Medzinárodný deň jogy, ktorý bude 21. júna. Na Slovensku ho budeme oslavovať spoločným cvičením už 16. júna v sobotu ráno na Kuchajde. Nielen v Bratislave.

Pikoška z jogy: dýchacie cvičenie pre každého, komu je teplo:

*Sedíme vzpriamene s vystretou chrbticou, hlava rovno, oči zatvorené, ale telo je uvoľnené.

*Nadýchneme sa zhlboka ústami cez zatvorené zuby a pomaly vydýchneme nosom. Opakujeme 5 - 10x!

Prakticky okamžite cítime v ústach chlad, ktorý o chvíľu cítime i v tele.

Namaste.

 

Desatoro Rádžajogy

A h i n s a = neubližovanie: myšlienkami, slovami, skutkami... (ani zanedbávaním dobrého).

S a t j a = pravdivosť: jednota slov, myšlienok a činov (žiť v súlade so sebou, svojim svedomím).

A s t e j a = nekradnutie: (neprivlastňovanie si) myšlienok, času, radosti, ľudí...

A p a r i g r a h a = nehrabivosť: nezhromažďovanie (nielen hmotných statkov), nestať sa ani otrokom túžby po uznaní, pochvale.

B r a h m a č a r j a = zdržanlivosť: od vášne, pohodlnosti, rečí,... egocentrického správania, ale aj vnímania duality života.

Š a u č a = čistota tela a mysle: od negatívnych prvkov násilia, nenávisti, hnevu, záludnosti, neúprimnosti, škodoradosti, vulgárnosti...

S a n t ó š a = spokojnosť, vnútorný pokoj a jas, stav spokojnosti aj s nepriaznivou situáciou za pomoci vivéky – rozlišovania.

T a p a s = sebadisciplína a pevná vôľa na prekonávanie prekážok, aby sme sa držali hlavného cieľa a zmyslu Cesty poznania.

S v a d h i j á j a = sebapoznanie, štúdium seba aj prameňov, hľadanie identity, seba-vedomia.

Í š v a r a  p r a n i d h á n a = počúvanie hlasu svedomia, poznanie svojho miesta, poslania.