KTO SME

Prezident a zakladateľ:

PhDr. Ladislav Volko PhD.:

veľvyslanec SR v Indii v rokoch 1999 – 2004, toho času vysokoškolský pedagóg a vedúci Katedry humanitných a právnych vied Univerzity Sv. Cyrila a Metoda, Trnava, sociológ a diplomat filmár, novinár, publicista a básnik, organizátor kultúrnych aktivít, bývalý sekretár i prezident medzinárodnej organizácie spisovateľov Slovenské centrum PEN.

Čítaj ďalej

Prečo india klub

Pre ľudí s otvorenou mysľou

party: oslavy Holi a Diwali, zdravý životný štýl, edukatívne programy, históriu a filozofiu ale i mystiku a ezoteriku, stretnutie s osobnosťami, umenie a kultúru

Čítaj ďalej

program

Mystický sanskrt a iné jazyky Indie

Kedy:  29. januára 2019 o 18.00 h

Kde: ROYAL KASHMIRI INDIAN Reštaurácia, Chorvátska ul. 4, Ba

Vstupné: 3,00 Eur / zdarma pre členov a čestných členov India klubu 2019

V cene je program + indický chai + čaša vína

INDIA KLUB

Viete ŽE

JOGA A NATUROPATIA v spolupráci s JAIWANTI

Joginské dýchanie pre každého

Dýchame nosom

Viete prečo pri joge dýchame nosom? Lebo chceme ukľudniť telo i dušu. Niekedy však vydychujeme ústami: keď chceme telu dodať energiu. A všetko je to o chemických reakciách tela.

Ochlaďte sa

Sedíme vzpriamene s vystretou chrbticou, hlava rovno, oči zatvorené, ale telo je uvoľnené.

Nadýchneme sa zhlboka ústami cez zatvorené zuby a pomaly vydýchneme nosom. Opakujeme 5 - 10x!

Prakticky okamžite cítime v ústach chlad, ktorý o chvíľu cítime i v tele.

Poradíme s nádchou: 7-8 ks cierneho korenia rozdrvit a zapit minimalne jednym poharom vlaznej vody a zjest jednu čajovú lyžicu medu. 3x denne na lačno pred jedlom. Opakovať 3 dni.

Pre deti a tých, čo majú slabší žalúdok: pretlačte/rozdrvte do prevarenej teplej vody kúsok čerstvého zázvoru a pridajte lyžičku medu a trochu citrónovej šťavy – popíjame 3 dni.

Pre ostatných: plátky asi 1-2 cm zázvoru varíme v 1l vody asi 10 min, po miernom vychladení pridáme citrón a med.

Zapalené dutiny a kašel? Nakrájame si na plátky asi 2,5 cm olúpaného koreňa zázvoru, posolíme a konzumujeme po troche aspoň 3x denne na lačno.

Bolesti kľbov?

Rozdrvte 2-3 strúčiky cesneku v asi 1dcl horčičného oleja a natierajte./horčičný olej a iné korenia kupujem v ind. obchode Namaste v Dome techniky, Ba/

aj/alebo:Kúra:1dcl vody+1dcl čerstvého mlieka+1PL kurkumy variť, kým sa nevyvarí voda. Vlažné vypiť nalačno okolo 17.00 -aspoň zopár dní. Pomáha, ale je to odporné!

Indické chuťovky

Môj obľúbený recept: Aloo gobi - čítaj  alú gobi

alebo zemiakovo – karfiolové curry

Príprava : 10 min

Varenie: 10 -1 2 min

Potrebujeme:

1 veľkú cibuľu, nakrájanú nadrobno

4 pol. lyž. Ghee/prepustené maslo/ alebo oleja

2 stredne veľké zemiaky, olúpané a pokrájané na kocky

1 menšia hlávka karfiolu, pokrájaná na menšie ružičky

1-2 alebo menej čerstvé zelené čili papričky, nasekané

2 vetvičky koriandrovej vňate, nasekané

5 cm čerstvého zázvoru, olúpaný a posekaný na jemno

1 citrón – šťava a soľ

2 č. lyž. garam masala

Postup:

*orestujeme cibuľu do mäkka na ghee alebo oleji a pridáme zemiaky a opečieme ich 2 3 min

*pridáme kúsky karfiolu a 2-3 min opekáme. Pridáme čili papričky, koriander, zázvor a soľ, premiešame

*prikryjeme a necháme dusiť na slabšom ohni, kým je zelenina mäkká

*v medzičase pridať čerstvý alebo mrazený hrášok, asi 1 dvojdecový pohár

*keď je všetko hotové, pred servírovaním posypeme korením garam masala a pokvapkáme citrónovou šťavou

Je to tzv. suché curry, býva ešte iné,  ako omáčka, trochu tekuté. Všetko dostaneme kúpiť v Dome techniky – Exotické potraviny/ich meno je Namaste/