AKTUALITY

                                                                                    

INDIA KLUB

KTO SME

Prezident a zakladateľ:

PhDr. Ladislav Volko PhD.:

veľvyslanec SR v Indii v rokoch 1999 – 2004, 15 rokov vysokoškolský pedagóg a vedúci Katedry humanitných a právnych vied Univerzity Sv. Cyrila a Metoda, Trnava, sociológ a diplomat filmár, novinár, publicista a básnik, organizátor kultúrnych aktivít, bývalý sekretár i prezident medzinárodnej organizácie spisovateľov Slovenské centrum PEN.

Čítaj ďalej

Prečo india klub

Pre ľudí s otvorenou mysľou

party: oslavy Holi a Diwali, zdravý životný štýl, edukatívne programy, históriu a filozofiu ale i mystiku a ezoteriku, stretnutie s osobnosťami, umenie a kultúru

Čítaj ďalej
INDIA KLUB

Viete ŽE

JOGA A NATUROPATIA v spolupráci s JAIWANTI

Joginské dýchanie pre každého

Dýchame nosom

Viete prečo pri joge dýchame nosom? Lebo chceme ukľudniť telo i dušu. Niekedy však vydychujeme ústami: keď chceme telu dodať energiu. A všetko je to o chemických reakciách tela.

Ochlaďte sa

Sedíme vzpriamene s vystretou chrbticou, hlava rovno, oči zatvorené, ale telo je uvoľnené.

Nadýchneme sa zhlboka ústami cez zatvorené zuby a pomaly vydýchneme nosom. Opakujeme 5 - 10x!

Prakticky okamžite cítime v ústach chlad, ktorý o chvíľu cítime i v tele.

Poradíme s nádchou: 7-8 ks cierneho korenia rozdrvit a zapit minimalne jednym poharom vlaznej vody a zjest jednu čajovú lyžicu medu. 3x denne na lačno pred jedlom. Opakovať 3 dni.

Pre deti a tých, čo majú slabší žalúdok: pretlačte/rozdrvte do prevarenej teplej vody kúsok čerstvého zázvoru a pridajte lyžičku medu a trochu citrónovej šťavy – popíjame 3 dni.

Pre ostatných: plátky asi 1-2 cm zázvoru varíme v 1l vody asi 10 min, po miernom vychladení pridáme citrón a med.

Zapalené dutiny a kašel? Nakrájame si na plátky asi 2,5 cm olúpaného koreňa zázvoru, posolíme a konzumujeme po troche aspoň 3x denne na lačno.

Bolesti kľbov?

Rozdrvte 2-3 strúčiky cesneku v asi 1dcl horčičného oleja a natierajte./horčičný olej a iné korenia kupujem v ind. obchode Namaste v Dome techniky, Ba/

aj/alebo:Kúra:1dcl vody+1dcl čerstvého mlieka+1PL kurkumy variť, kým sa nevyvarí voda. Vlažné vypiť nalačno okolo 17.00 -aspoň zopár dní. Pomáha, ale je to odporné!

Indické chuťovky

Bangla Dhal – bengálska šošovica

rodinný recept matky majiteľa reštaurácie Maharadža, pána Jamala Hasana

Potrebujeme:

cca 200g červenej šošovice, lúpanej

3-4 strúčiky cesneku, rozotretý

1 č. lyž. korenia panch puran/päť korení/

1 cibuľa, nakrájaná nadrobno

1 č. lyž. kurkumy

2 x bobkový list

trochu listov zeleného koriandra

olej, soľ, prípadne 1 čerstvá feferónka/čili paprička

voda

Postup:

a, šošovicu dobre prepláchneme a uvaríme vo vode

pridáme bobkový list a soľ – pozor, neprevariť!

b, na panvici rozohrejeme dobre olej

pridáme cibuľu,  o chvíľu postupne rozotretý cesnak, kurkumu a panch puran pražíme do hneda, plus prípadne čili papričku

Upražené koreniny vmiešame do šošovice, ešte chvíľu povaríme.

Dosolíme, vypneme a nakoniec pridáme zopár lístkov zeleného koriandra

Podľa chuti či potreby, použijeme také množstvo vody aby sme uvarili „prívarok“ k ryži alebo polievku.

Dhal  je bengálske slovo, v Indii  bežne používané pre strukoviny a okrem mnohých odrôd fazule sa tu používa viacero odrôd šošovice i cíceru. Vegetariáni jedávajú dhal denne, ráno i večer – ako základný zdroj bielkovín, namiesto mäsa.