AKTUALITY

                                                                                 Autor plagátov: Vladimír Holina

KTO SME

Prezident a zakladateľ:

PhDr. Ladislav Volko PhD.:

veľvyslanec SR v Indii v rokoch 1999 – 2004, 15 rokov vysokoškolský pedagóg a vedúci Katedry humanitných a právnych vied Univerzity Sv. Cyrila a Metoda, Trnava, sociológ a diplomat filmár, novinár, publicista a básnik, organizátor kultúrnych aktivít, bývalý sekretár i prezident medzinárodnej organizácie spisovateľov Slovenské centrum PEN.

Čítaj ďalej

Prečo india klub

Pre ľudí s otvorenou mysľou

party: oslavy Holi a Diwali, zdravý životný štýl, edukatívne programy, históriu a filozofiu ale i mystiku a ezoteriku, stretnutie s osobnosťami, umenie a kultúru

Čítaj ďalej

program

JÓGA V ZELENI

KEDY: 27. júna, štvrtok, 18.00

KDE: AGAPÉ záhradníctvo:

Devínska cesta

Jogínka/indologička:

Mgr. H. Hadvigová

INDIA KLUB

Viete ŽE

JOGA A NATUROPATIA v spolupráci s JAIWANTI

Joginské dýchanie pre každého

Dýchame nosom

Viete prečo pri joge dýchame nosom? Lebo chceme ukľudniť telo i dušu. Niekedy však vydychujeme ústami: keď chceme telu dodať energiu. A všetko je to o chemických reakciách tela.

Ochlaďte sa

Sedíme vzpriamene s vystretou chrbticou, hlava rovno, oči zatvorené, ale telo je uvoľnené.

Nadýchneme sa zhlboka ústami cez zatvorené zuby a pomaly vydýchneme nosom. Opakujeme 5 - 10x!

Prakticky okamžite cítime v ústach chlad, ktorý o chvíľu cítime i v tele.

Poradíme s nádchou: 7-8 ks cierneho korenia rozdrvit a zapit minimalne jednym poharom vlaznej vody a zjest jednu čajovú lyžicu medu. 3x denne na lačno pred jedlom. Opakovať 3 dni.

Pre deti a tých, čo majú slabší žalúdok: pretlačte/rozdrvte do prevarenej teplej vody kúsok čerstvého zázvoru a pridajte lyžičku medu a trochu citrónovej šťavy – popíjame 3 dni.

Pre ostatných: plátky asi 1-2 cm zázvoru varíme v 1l vody asi 10 min, po miernom vychladení pridáme citrón a med.

Zapalené dutiny a kašel? Nakrájame si na plátky asi 2,5 cm olúpaného koreňa zázvoru, posolíme a konzumujeme po troche aspoň 3x denne na lačno.

Bolesti kľbov?

Rozdrvte 2-3 strúčiky cesneku v asi 1dcl horčičného oleja a natierajte./horčičný olej a iné korenia kupujem v ind. obchode Namaste v Dome techniky, Ba/

aj/alebo:Kúra:1dcl vody+1dcl čerstvého mlieka+1PL kurkumy variť, kým sa nevyvarí voda. Vlažné vypiť nalačno okolo 17.00 -aspoň zopár dní. Pomáha, ale je to odporné!

Indické chuťovky

Pulao ryža a la Zainub villa

Túto ryžu podávam ako sviatočné jedlo, napr. s pečeným kurčaťom alebo s mäsovými guličkami v šťave alebo ako súčasť bufetového stola na párty.

Príprava: cca 20 min.

Varenie: cca 10 min

1 šálka/asi 3dcl/ uvarenej a vychladnutej ryže

½ pohára sterilizovanej zeleniny hrášok s mrkvou

1 hrsť hrozienok

1 hrsť kešú orieškov, radšej nie slaných

1lyž. kurkumy

1 väčší zemiak na zemiakovú slamu

1 - 2 vajcia na tvrdo

1 stredná cibuľa alebo 2 – 3 zelené cibuľky

soľ, č. korenie

olej a ghee

Postup:

*uvaríme ryžu so štipkou soli, necháme vychladnúť

*uvaríme vajíčka na tvrdo a olúpeme, pokrájame na štvrťky

*zemiak pokrájame na jemné slížiky, osušíme a v oleji ich opečieme ako pomfritky, odložíme

*na 2-3 lyž. oleja /ghee postupne a rýchlo opekáme: kurkumu, kešú a hrozienka, ktoré sa nafúknu

*pridáme studenú ryžu a opekáme aby sa ryža zohriala

*pridáme sterilizovanú mrkvu a hrášok, premiešame a zahrejeme

*dochutíme soľou a č. korením

*preložíme na servírovaciu misu  

Obložíme štvrťkami vajíčka, posypeme zemiakovou slamou/jemné fritky/ a navrch ešte do hneda opečenými krúžkami cibule alebo na drobno nakrájanou mladou cibuľkou