B. VOLKOVÁ - história

Už pri vzniku nášho klubu, lebo tak sme vždy o ňom hovorili, boli výnimočné osobnosti.  Títo členovia dali nášmu klubu náplň a úroveň. Máme za sebou veľa atraktívnych programov, stretnutia s odborníkmi na najvyššej úrovni, ale i s cestovateľmi, ktorí prinášali nové správy i aktuálne vedomosti, o ktorých sme sa za čias socializmu inak ani dozvedieť nemohli.

 

India klub je nezisková organizácia, od roku 1990 občianske združenie, ktoré ešte v dobe „hlbokého socializmu“ založil a dodnes vedie doktor Ladislav Volko, bývalý filmár, novinár, diplomat a veľvyslanec v Indii, toho času vysokoškolský pedagóg.

Tento klub, pôvodne Kruh priateľov indickej kultúry založil pri Ústredí slovenského filmu spontánne, po svojej prvej návšteve Indie. Pri jeho zrode boli osobnosti slovenskej spoločnosti ako: renomovaní výtvarníci Miroslav Cipár, Jozef Jankovič, Daniel Fisher, Marián Mudroch či Ivan Popovič a Rudolf Fila, hudobný skladateľ Roman Berger či etnomuzikológ Ivan Mačák, herečka Božidara Turzonovová ale aj indologička Anna Rácová a vtedy jediný „slovenský Ind“ etnograf Násir Ahmed Zoberi aj horolezci Jozef Psotka a Fero Dostál. Tento klub bol vtedy jedinou platformou pre širšiu verejnosť – pre ľudí, ktorých zaujímal svet, ktorý mal i iné rozmery ako materialistické, či politické.

Prvé stretnutia milovníkov Indie sa konali vo Filmovom klube, dnes kino Lumiere, neskôr sme sa stretávali v Klube 22 v Petržalke, potom v indickej reštaurácii Ashoka alebo v kaviarni v budove Slovenského národného múzea i v reštaurácii Green Budha aj v reštaurácii Ganesh Utsav. V poslednej dobe sme sa stretávali v indickej reštaurácii Royal Kashmir, ale od septembra plánujeme spoluprácu s reštauráciou Danubius, na nábreží Dunaja, kde sa chceme stretávať po prázdninách.

Za tých vyše 33 rokov sme sa podieľali na rôznych aktivitách, týkajúcich sa Indie a pripravili sme stovky programov, mnohé z nich boli výnimočné a pamätné, spomeniem iba niektoré:

  • prednáška významného českého indológa, Dušana Zbavitela
  • stretnutie s mímom Milanom Sládkom
  • výstava obrazov významného indického výtvarníka Naresha Kapuriu
  • vystúpenie tanečnice Sharon Loven
  • program Maharadžovia, kde sme promovali knihu: Maharadžovia v Piešťanoch ktorú vydalo Balneologické múzeum v Piešťanoch
  • spolu s Indickou ambasádou  sme sa podieľali na výstave: Výstava indických hudobných nástrojov na bratislavskom hrade
  • s kurátormi Bohuslavom Bachratým a Ivanom Popovičom sme pripravili výstavu Svadobné oznámenia Indie v Bratislave a v Piešťanoch
  • pomohli sme pri vydaní 2 indických kníh. Sme pyšní, že naša členka, indologička Alena Adámková preložila z originálu svätú knihu hinduistov Bhagavat Gítu
  • výstava známeho karikaturistu, nášho čestného člena Ivana Popoviča
  • cestovateľské programy s Dorotou Nôtovou, spevákom Whisky, Borisom Filanom, tanečníkom a jogínom Fredym Aisy
  • prednáška známej ayurvedskej lekárky Dr. Surinder Katoch, India
  • vystúpenie mimoriadnej indickej tanečnice klasického indického tanca, guruji tanca Kathak Showany Narayan
  • keď prvýkrát v histórii prišiel na Slovensko indický prezident, Šankar Dajál Šarma, boli sme pri tom

Naše stretnutia nadobudli väčšiu autenticitu, keď India otvorila na Slovensku svoju ambasádu.

Naše bežné programy sú často vzdelávacie. Mávame prednášky o národnostných i náboženských menšinách Indie s indológmi, stretnutia s cestovateľmi, umelcami, zaujímame sa o životný štýl i spiritualitu Indie. Mávame aj pravidelné programy, ktoré sa každoročne opakujú, ako januárová: Večera s indickým veľvyslancom, oslava najväčších indických sviatkov Holi a Díwalí alebo najnovšie Indický festival v Pezinku: Farebná India.

V dobe, keď si prezident plnil diplomatické povinnosti mimo Slovensko, India klub fungoval vďaka dvom členom: vďaka doktorovi Jurajovi Drobnému a vďaka „novému Indovi na Slovensku“, podnikateľovi, inžinierovi Akshayovi  K. Dixitovi. Spolu s významnými osobnosťami Slovenska, aj oni sú dnes našimi čestnými členmi.